Kinderfietsen in Nederland

Kinderfietsen in Nederland

Eerst vond de mens het wiel uit, daarna ging hij het gebruiken…

De Nederlandse mens maakt een extra stap mee in de evolutie van kind naar volwaardige volwassenen. Waar de meeste volkeren blijven steken op de evolutionaire tree van homo sapiens, wordt de Nederlander reeds als peuter een homo pedalis: een fietsende mens.

Vertel mensen in andere landen dat in Nederland menige driejarige al zelfstandig op een fietsje kan rijden, en ze kijken je meewarig aan. Voor dit grut op wielen is er dus ook een uitgebreid assortiment aan rijtuigen beschikbaar, want vanaf de schoolleeftijd, is een fiets voor een Nederlands kind een dagelijks vervoermiddel.

Uit de luier, op naar de zijwieltjes

De maten van goedkope kinderfietsen worden weergegeven in bandmaten. Het allerkleinste kinderfietsje, bestemd voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar, heeft een 12-inch bandmaat. Daar de grootte van kinderen op een willekeurige leeftijd nogal uiteen kan lopen, adviseren fabrikanten om de kledingmaat van een kind aan te houden voor het matchen van een kind met een fiets. Een kindje met een kledingmaat tussen de 98 en 104 kan volgens meerdere websites op het kleinste maatje fiets. Ouders opgelet: een kindje dat op deze leeftijd al kan fietsen (en dan kan) is net een baby op wielen.

Veiligheid voor alles

Veiligheid is natuurlijk van groot belang voor kinderen op fietsen, aangezien zij erg kwetsbaar zijn in het verkeer en ook nog wel eens een smak willen maken. Een helm is geen overbodige luxe. En een kinderfiets moet nooit op de groei gekocht worden. Een kind moet eenvoudig met de voeten bij de grond kunnen. Een goedwerkende rem is onontbeerlijk. Dit is veelal een terugtraprem bij de kleinste fietsmaten. Vroeger werd er nog wel eens gezegd dat zijwieltjes niet bevorderlijk waren voor het zelfstandig fietsen, maar tegenwoordig zie je eigenlijk ieder beginnend fietsertje met zijwieltjes aan zijn fietsje, tot de dag komt dat hij met een hijgende papa erachteraan een blokje alleen fietst…

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *